hundertwasserblog

Home » Station Uelzen » -Toiletten in Almere hot item- Maart 2000

-Toiletten in Almere hot item- Maart 2000

maart 2004
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Advertenties

In Almere is in de maand maart (2000) het gesteggel over de toiletten weer in volle hevigheid losgebarsten.Het lijkt wel of de gemeenteraad zich in het bijzonder zorgen maakt over de volle blazen van haar burgers.
De heer Ouwerkerk (pvda-burgemeester) was onlangs op reis naar Canada en de VS om te bekijken hoe daar in sportstadions de toiletgang geregeld is.

Bij terugkomst verklaarde onze burgemeester dat zijn reisje zeer nuttig was geweest. Het was hem nl. opgevallen dat er in de sportstadions aldaar dubbel zoveel damestoiletten waren dan hier in Nederland gebruikelijk is. Een puntje om rekening mee te houden, volgens hem, bij het (te bouwen) sportcomplex “Omniworld” (NV), waar de burgemeester tevens (samen met weth.Smeeman) commissaris is.

Raadslid G.Verduin (VVD) heeft zelfs een heuse nota geschreven die zij aan de orde stelde in de commissie Kunst(!!)-zaken van wethouder Bijl (pvda). Zij pleit hierin voor kunstzinnige openbare toiletten. Als voorbeeld noemt zij de door Hundertwasser vormgegeven openbare toiletten in Wenen.
Verduin beweert zelfs dat dergelijke openbare toiletten een extra aantrekkingskracht op Almere zullen uitoefenen. Dergelijke kunstzinnige waterplaatsen zullen, volgens haar, ‘toeristische trekpleisters’ worden.

-reactie van raadslid Verduin (vvd)-

Naar aanleiding van deze berichtgeving ontvingen wij de volgende reactie van Almeers raadslid Greta Verduin (vvd)…..

Beste Henk Lammers, even een opmerking nav berichtje op Gulden Net: Mag dat?
Mijn inspiratiebron was inderdaad Hundertwasser en mijn belangstelling werd gewekt door de eerste openbare toiletten die hij ooit gemaakt heeft, nl in Nieuw Zeeland!
Daar woonde hij al sinds 1977 en hij wilde iets (‘terug’)doen voor zijn woonplaats, een dorpje van 1800 inwoners.
(Er zijn wel toiletten (a la H.) in Hundertwasserhaus-cafe in Wenen, daar heb je gelijk in) Maar de eerste echt ‘Openbare Toiletten’ staan in Nieuw Zeeland, half december ’99 opgeleverd/ geopend. Hundertwasser heeft ze verwerkt in een bijzonder gebouwtje …..kijk, dat sprak mij aan, als (kunstzinnig) objekt dat niet zou misstaan in Almere. Zogezegd: het ‘nuttige’ met het ‘aangename’ verenigd.

met vr.gr. Greta Verduin

Het idee van Greta Verduin is inmiddels in de commissie ‘cultuur’ (weth. Bijl-pvda-) in goede aarde gevallen.

Greta Verduin

Maar het is nu 2004 en wat is er van de plannen terecht gekomen?
Wie kan mij daar meer over vertellen?

Openbare toiletten van Hundertwasser in Kawakawa – Nieuw Zeeland (Northern Island)

Advertenties
%d bloggers liken dit: