hundertwasserblog

Home » Floors » De fantastische architectuur van Hundertwasser

De fantastische architectuur van Hundertwasser

april 2004
M D W D V Z Z
« Mrt   Mei »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Advertenties

Hieronder de tekst die in het maartnummer van het blad van VVD Hilversum is gepubliceerd.

Hundertwasser (1928-2000), de beroemde Oostenrijkse Moeder Aarde liefhebber/kunstenaar/pionier/filosoof heeft ons zijn inspirerende visie en veel bijzonder speelse gebouwen nagelaten, als inspiratie voor de toekomst.
En er wordt steeds meer gebouwd volgens Hundertwasser’s ideeën. Zijn architectuur is zo verrassend, inspirerend en aanstekelijk dat (bijna) iedereen er ontzettend veel plezier aan beleeft en zelf ook ideeën krijgt om de handen uit de mouwen te steken en hun woonomgeving te verfraaien. Ook zijn ideeën voor het aanleggen van milieu- en mensvriendelijke wegen zijn zo inspirend.

Ik ben film en TV maakster (documentaires) van bijzondere onderwerpen en ook Kunst Coach, gespecialiseerd in gezond en leefbaar bouwen. Bij mijn films organiseer ik bijpassende boeiende evenementen. Ik ben zó door de architectuur van Hundertwasser gegrepen dat ik nu ook presentaties geef voor vele verschillende gezelschappen, ook op scholen, universiteiten en bij tentoonstellingen.

Van eind mei juni tot eind september is er een Hundertwasser tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam met vele architectuurmodellen voor gebouwen die gerealiseerd zijn of nu gebouwd worden. Dit zijn kunstwerken op zich. Het bouwmodel van Hundertwasser’s “Grxfcne Autobahn” staat er dan ook. Het is echt een “must” om het te zien. Ik raad iedereen aan om er naar toe te gaan, Ik zou het fantastisch vinden als die tentoonstelling ook in Hilversum kon komen, misschien in het nieuwe Hilversumse Museum. Zou dit een idee zijn voor de opening van ons museum?

Over deze architectuur wil ik een prachtige internationale film maken met een bijpassend illustratief boek. De film is bestemd voor TV uitzending in binnen- en buitenland, vertoning in theaters, en verkoop DVD’s in verschillende talen.
Het mooie illustratieve boek (met DVD van de film in de cover) is bestemd voor verkoop aan particulieren, bedrijven, overheid, openbare bibliotheken en educatieve instellingen zoals: middelbare en hogescholen, technische scholen, scholen voor beroepsonderwijs, kunstacademies, academies voor bouwkunde, architectuuropleidingen, universiteiten e.a. opleidingen, ook in het buitenland. Voor de basisscholen willen we ook een speels kinderprogramma maken op DVD met bijpassend fotoboek en een leuk werkboek, ook voor het buitenland.
De voorzitter van de Guggenheim Musea is erg enthousiast over dit project. Ze kunnen de film helaas niet sponseren, zoiets doen ze nooit, zelfs de tentoonstellingen worden altijd door anderen gesponserd, Wel heeft hij grote interesse om de film in Guggenheim New York te draaien (première) en ook in de andere Guggenheim musea in Las Vegas, Berlijn, Venetië en Bilbao. Ook willen ze de film promoten en begeleiden naar festivals, en de boeken incl DVD’s verkopen in de Museum Shops. Ook is gesproken over Hundertwasser tentoonstellingen in die musea, iets wat erg leuk zou zijn.

Ook organiseer ik bijzondere Droom-Reizen-op-Maat naar Hundertwasserarchitectuur eerst in Oostenrijk en Duitsland, later ook o.a. naar Zwitserland, Spanje, Israël, Japan, Californië, Nieuw Zeeland en binnenkort ook in België en Nederland waar nu ook Hundertwasser gebouwen gebouwd gaan worden.

De eerste twee reizen vinden plaats in mei a.s. De eerste is een vliegreis van 5 dagen (4 nachten) naar Oostenrijk. Hiervoor zoek ik nog enthousiaste reizigers. De tweede reis is medio mei, 4 dagen naar Duitsland. Het plan is om deze twee korte reizen naar Oostenrijk en Duitsland te filmen. Hiervoor heb ik al een fantastische beginsponsor. We gaan vliegen naar Wenen. En ik droom hierbij van een echte Hundertwasser-stijl-touringcar, die ons daar van het vliegveld komt halen, een mooie Nederlandse bus die we zelf professioneel decoreren, als lokaal vervoermiddel in Oostenrijk en Duitsland. En die ook in Nederland kan rondrijden (naar Kunsthal Rotterdam tijdens de tentoonstelling) en wellicht daarna in Hilversum hopelijk tijdens een Hundertwassertentoonstelling alhier?

Met de presentaties en droomreizen hoop ik meteen ook contacten te krijgen die me verder kunnen helpen met ideeën, tips, support, fondsen en sponsorgelden om de film + boek te kunnen maken, de film op TV uit te zenden, ook internationaal en de boeken met DVD te distribueren, ook internationaal.

Mijn doel is om mensen door middel van de Hundertwasser architectuur te informeren, enthousiast te maken en te inspireren om op een speelse, mens- en milieuvriendelijke manier te bouwen en om mens- en milieuvriendelijke wegen aan te leggen, in ons geval met name de weg naar het Mediapark. Het zou fantastisch zijn om zo’n prachtige ruime vierbaansweg a la Hundertwasser aan te leggen: iets verdiept, met een prachtige groenstrook met een hoge bomenrij in het midden en aan weerskanten naar het midden toe gebogen (geluids)wallen, begroeid met heide of gras of andere planten. Hilversum zou hiermee een inspirerend voorbeeld zijn voor de hele wereld. Overal vandaan zouden mensen hier komen kijken. Ik droom ervan dat er in Hilversum Noord fantastische nieuwe (appartementen) gebouwen a la Hundertwasser komen, met veel bomen en dak- en balkon terrassen zoals in Oostenrijk en Duitsland.

Ook droom ik al jaren van het verfraaien van Hilversum: het kale beton, viaducten, tunnels, kinderspeelplaatsen, eentonige gebouwen, woonwijken en industriegebieden met mooie mozaieken, prachtige kleuren-schilderingen en veel groen. Ik droom van een prachtige fontein midden op de Kerkbrink waar we omheen kunnen zitten. Graag draag ik mijn steentje bij om Hilversum op een bijzondere manier weer op de kaart te krijgen.

Waar ik me op verheug is: Maandagavond 8 maart a.s. kom ik bij u in de VVD vergadering om 21.30 uur een Hundertwasser-presentatie geven. Ik hoop van harte dat u net zo enthousiast zult worden als ik en vele anderen. En dat het een inspiratie zal zijn om van Hilversum een vriendelijke, heerlijke veilige woonplaats te maken waar ook zeer goed gewerkt kan worden met een prachtige milieuvriendelijke snelweg en een goed bereikbaar aantrekkelijk en groen Mediapark.

Janneke Monshouwer
Hilversum, 1 maart 2004
Tel. 035 628 18 05

Advertenties

2 reacties

  1. corrie schaap schreef:

    Ik verstuur dit berichtje vanuit een vriend.Ik ben erg geinterresseerd naar reizen naar gebouwen van hundertwasser. Mijn E-mail adres is schapestaartje@hetnet.nl Ik waardeer het heel erg als je contact met me op wilt nemen.

  2. tg schreef:

    Een verhaal over architectuur, zonder plaatjes??????

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: