hundertwasserblog

Home » Floors » Nieuwe inrichting Kerkbrink dichterbij

Nieuwe inrichting Kerkbrink dichterbij

oktober 2004
M D W D V Z Z
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertenties

zondag 15 augustus 2004.

Het lijkt erop dat op korte termijn de Kerkbrink in het hartje van Hilversum een nieuwe, overzichtelijkere inrichting kan krijgen. De PvdA heeft hiervoor vanaf de start van deze raadsperiode voor geijverd. Of de door Janneke Monshouwer voorgestelde fontein een rol gaat spelen is de vraag.

Een van de grootste ergernissen over de Kerkbrink is de onoverzichtelijkheid. Er zijn geen duidelijke wandelroutes, fietsen en (daar niet toegestane) bromfietsen en scooters crossen tussen wandelaars door, en her en der staan fietsen, brommers en soms motoren gestald. Daardoor ontstaat een onprettig gevoel en wordt de indruk van een rotzooitje gewekt.
Vanaf het begin van deze raadsperiode heeft de PvdA geprobeerd hier verandering in aan te brengen. Er zijn gesprekken geweest met de aanwezige horeca-ondernemers, met winkeliersverenigingen, buurtbewoners, de vereniging van ambulante handel (marktkooplieden), de Hilversumse ondernemingsvereniging STRO en andere betrokkenen.
Op basis daarvan zijn in de commissie Verkeer & Buurt concrete voorstellen gedaan die het om uiteenlopende redenen niet hebben gehaald; de zaak bleek te complex. Er is zoveel ambtelijke regelgeving mee gemoeid met zoveel verschillende uitvoerende ambtenaren, dat er steeds nieuwe beren op de weg, of liever op de Kerkbrink bleken te liggen.
Vlak voor het vorige zomerreces heeft het college daarom wethouder Karen Heerschop aangewezen als projectwethouder voor de Kerkbrink. Onder haar verantwoordelijkheid is er sindsdien op de achtergrond doorgewerkt aan nieuwe plannen.

Er zijn nu drie scenario’s uitgewerkt voor een betere inrichting van de Kerkbrink. Bestrating, bomen en bankjes moeten tot een rustiger beeld leiden. Binnenkort zal de commissie Verkeer een van die drie scenario’s moeten kiezen. Samen met een nieuwe fietsenstalling aan de Herenstraat is dat het begin van een oplossing.
Op dit moment lijkt vanwege auteursrechtelijke aanspraken het kunstwerk nog op zijn plaats te moeten blijven liggen. De PvdA had het graag verplaatst – naar bijvoorbeeld het Den Uylplein of een van de nieuwe rotondes op de Diependaalselaan – waardoor op de Kerkbrink ruimte zou komen voor bijvoorbeeld een muziektent. Maar als de Hilversumse bevolking het graag wil zou er wellicht ook plaats kunnen komen voor de fontein die de Hilversumse Janneke Monshouwer ontwierp in de stijl van haar architectonisch idool Hundertwasser. Nu is daarvoor nog geen ruimte.

De PvdA wil na de herinrichting van de Kerkbrink wel een vervolg; een actief beleid om de sfeer op het plein te verbeteren. Meer handhaving tegen foutparkeerders en gemotoriseerd verkeer, meer activiteiten en goede afspraken daarover met Hilversumse ondernemers. Als straks het nieuwe museum wordt geopend moet dat de impuls opleveren voor een nieuw, bruisend centrum van het dorp.

Jan Rensen

Bron: PVDA – Hilversum

%d bloggers liken dit: