hundertwasserblog

Home » Floors » Ontwerp voor fontein Kerkbrink

Ontwerp voor fontein Kerkbrink

oktober 2004
M D W D V Z Z
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertenties

De schets van Janneke Monshouwer. Zo zou de fontein op de Kerkbrink er uit kunnen komen te zien.
Illusstratie: Janneke Monshouwer

HILVERSUM – Janneke Monshouwer heeft, gexefnspireerd door de bekende kunstenaar/architect Friedensreich Hundertwasser, een ontwerp gemaakt voor een fontein op de Kerkbrink. Dit is een van de stadsverfraaiingsprojecten van de Hilversumse cineaste en ‘kunstcoach’.

Monshouwer is een groot liefhebber van de ‘verrassende, speelse en aanstekelijke’ ontwerpen van de in 2000 overleden Oostenrijkse architect en filosoof. Vandaar dat zij op allerlei manieren het gedachtegoed van Hundertwasser probeert te verbreiden. Zo is de Hilversumse onder meer bezig met presentaties, een internationale film en architectuurreizen.

Monshouwer probeert ook de Hilversummers voor ‘haar’ architect warm te krijgen. In de centrale bibliotheek aan de ‘s-Gravelandseweg is momenteel een door haar samengestelde expositie te zien. Verder zou zij graag de succesvolle Hundertwasser-tentoonstelling – momenteel in de Rotterdamse Kunsthal – naar haar woonplaats zien te krijgen, wellicht in het nieuwe Museum Hilversum.

Monshouwer heeft ook diverse ideeën voor het mooier en vriendelijker maken van het Hilversumse stadsbeeld, met behulp van ‘mozaxefeken, kleurenschilderingen en veel groen’. Daarbij wordt zij ondersteund door een ‘bouwgroep’ van deskundigen. ,,Ik heb onder meer contact met Ebinger Baukeramiek, het Duitse bedrijf dat vanaf het begin met Hundertwasser samenwerkte. Maar ook met de Weense architect Peter Pelikan, en met de agent van Hundertwasser.”

Monshouwer wil bijvoorbeeld samen met asielzoekers in Hilversum een tunnelwand verfraaien en met kunstenaars en buurtkinderen een kale muur onder handen nemen. Ook de Kerkbrink, het nog steeds weinig bruisende ‘middelpunt’ van de mediastad, wil Monshouwer aanpakken. ,,Ik droom van een prachtige fontein waar we omheen kunnen zitten, midden op de Kerkbrink, tegenover het museum”, meldt zij. ,,Vele mede-Hilversummers dromen dit met mij.”

Haar droom is inmiddels op papier beland. ,,Omdat er een groep in Hilversum is die gevraagd heeft wat dit moet kosten, is er nu een basisontwerp klaar. Een schitterende fontein met mozaxefek in Dudokkleuren en ongelooflijk mooi gekleurd keramiek. Het moet een prachtig sieraad in het hartje van Hilversum worden.”

Monshouwer denkt aan een etagefontein in een heuveltje, met een waterbassin van zo’n drie meter doorsnede. Uit de vier monden van de fontein en uit een aparte kraan moet bronwater (‘gevitaliseerd’ leidingwater) stromen. Monshouwer is op zoek naar sponsors voor dit bijzondere project. Ebinger Baukeramiek, dat de gemeente Hilversum het benodigde keramiek cadeau wil doen, kwam met een idee om ook de burgers erbij te betrekken. ,,Mensen kunnen, bijvoorbeeld voor honderd euro, een steen sponsoren. Daarop komt dan hun naam te staan.” Het is de bedoeling dat, als de fontein er mocht komen, de gemeente alleen opdraait voor de kosten van het water.

Eddie de Paepe
woensdag 11 augustus 2004

Bron: Gooi en Eemlander

Advertenties
%d bloggers liken dit: