hundertwasserblog

Home » Raintower Plochingen » Sprookjesachtige Hundertwasser in Limburg!

Sprookjesachtige Hundertwasser in Limburg!

oktober 2004
M D W D V Z Z
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertenties

Uitgegeven op: 20-10-2004

Op 19 oktober onthulde burgemeester drs. C.A.C.M. Nuytens de maquette voor de bouw van de Ronald McDonald Kindervallei. De maquette is volledig gebaseerd op een ontwerp van de in 2000 overleden befaamde Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Zijn kleurrijke en sprookjesachtige stijl zorgen straks voor een opvallend en uniek project in de groene heuvels van de vallei bij Franciscusoord in Valkenburg a/d Geul. Het is de eerste keer dat er een Hunderwassergebouw in Nederland wordt gerealiseerd. De maquette is een imposant gevaarte van 2,20 meter lang, 1,50 breed en 0,60 meter hoog.

Ronald McDonald Kindervallei is een initiatief van Stichting Revalidatie Limburg en het Ronald McDonald Kinderfonds. Families met een gehandicapt kind kunnen er straks logeren, op vakantie, zich voor enkele uren vermaken en ontspannen in afwachting van een behandeling en andere families ontmoeten. Naar verwachting start de bouw in het volgend voorjaar en zal in 2006 klaar zijn

Gemeente is trots

Burgemeester Nuytens onthulde de maquette met verve na een lovende en zeer enthousiaste toespraak. “De vakantieopvang voor gezinnen met een gehandicapt kind is al een fantastisch concept! En nu wordt het ook nog gekoppeld aan Hundertwasser! Het past zo goed bij de belevingswereld van een kind. Als die kleuren en vormen, een kind kan hier echt op avontuur. Als gemeente zijn we ook de koning te rijk met dit gebouw. Valkenburg heeft al een aantal prachtige gebouwen en dat is zo belangrijk voor een gemeente, gebouwen boeien en trekken mensen aan. En dit unieke exemplaar van Hundertwasser zal de aantrekkingskracht van Valkenburg alleen maar vergroten. Kortom, we zijn hartstikke trots!”

Voorzitter van de stichting Ronald McDonald Kindervallei Jan de Jong complimenteerde het Ronald McDonald Kinderfonds dat het gelukt is een ontwerp van Hundertwasser te bemachtigen. “Het resultaat mag er zijn, de architect Springmann heeft het ontwerp ook prachtig uitgewerkt. En dit was nooit gelukt als er niet zo’n fijne samenwerking tot stand was gekomen met de gemeente, de architect en het Kinderfonds.”

Architect Springmann was uit Duitsland gekomen om het ontwerp toe te lichten. “Een van de uitgangspunten van Hundertwasser was dat je de natuur zoveel mogelijk intact laat. En als je iets wegneemt, geef je dat teruggeeft door bijvoorbeeld op het dak natuur aan te brengen. Verder heeft ieder mens recht op een eigen raam en daarom is elk raam verschillend. En in de natuur is niets recht, daarom zijn er in het ontwerp ook weinig rechte lijnen terug te vinden.” Architect Springmann die meer ontwerpen van Hundertwasser heeft uitgewerkt vond het heel bijzonder dat er nu in Valkenburg een gebouw komt vanwege de groene en heuvelachtige omgeving waar het heel goed in past.

Geduld

Vanaf 2000 zijn het bestuur en commissies van de Ronald McDonald Kindervallei al druk bezig met de voorbereidingen in de vorm van fondsenwerving, gesprekken met de gemeente en de architect. Het verwerven van het definitieve ontwerp heeft aardig veel tijd, energie en vooral geduld gekost. Toen Duitsland aankondigde een Ronald McDonald Huis op basis van een Hundertwasserontwerp te bouwen, vroeg Pascal Rijnders, directeur Ronald McDonald Kinderfonds, naar de mogelijkheid om datzelfde gebouw in Valkenburg aan de Geul neer te zetten. Dat was niet mogelijk, maar er was nog een ander ontwerp, dat nog ook eerder was gerealiseerd. En zo werd het contact gelegd met de erfgenaam uit Wenen en de Duitse architect die veel van de ontwerpen van Hundertwasser heeft uitgewerkt.

Realisering dichterbij

De erfgenaam van Hundertwasser probeert zo precies mogelijk de richtlijnen van de kunstenaar te handhaven. Daarom moest het ontwerp dat architect Springmann heeft uitgewerkt diverse keren worden aangepast. Het bestuur van de Ronald McDonald Kindervallei was blij toen uiteindelijk de maquette klaar was. Nu kunnen er plannen gemaakt worden voor de start van de bouw en komt de realisering dichterbij. Het bestuur is erg tevreden over de kleuren en de uiteindelijke vormgeving van het gebouw. Het is een zeer uniek en kindervriendelijk project wat vermoedelijk veel aandacht zal krijgen wat gunstig kan zijn voor de fondswerving. Maar daar gaat het uiteindelijk natuurlijk niet om. Het belangrijkste is dat de gezinnen met een gehandicapt kind hier straks kunnen vinden wat ze nodig hebben. Een tijdelijk logeeradres, een vakantie, lotgenotencontact en voor de kinderen zelf veel vertier. Het was in de zomermaanden al mogelijk om te kamperen in de bestaande wigwams op het terrein van SRL. Maar straks kan er het hele jaar door vakantie worden gevierd.

De maquette voor belangstellenden was nog te bewonderen op vrijdag 22 oktober van 15.30 tot 19.00 uur en op zaterdag 23 oktober jl. van 12.00 tot 16.00 uur in gebouw De Brug op het terrein van het Franciscusoord.


Update januari 2005:
Momenteel is de maquette voor belangstellenden te bewonderen in het gemeentehuis van Valkenburg (tegenover het station).

Meer info:

http://www.kinderfonds.nl

Naar een ontwerp van Friedensreich Hundertwasser

Bron: http://www.kinderfonds.nl

STEUN HET KINDERFONDS!

Ga naar:

Lege Inktcartridges tbv Kinderfonds

Kerstkaarten te koop

Advertenties
%d bloggers liken dit: