hundertwasserblog

Home » Raintower Plochingen » SPROOKJESACHTIG ONTWERP VAN HUNDERTWASSER

SPROOKJESACHTIG ONTWERP VAN HUNDERTWASSER

maart 2005
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Advertenties

BRON: Open huis – Nieuwsbrief van het Ronald McDonald Kinderfonds
Nederlandse afdeling van Ronald McDonald House Charities
15e jaargang 2004 nr. 2

Sprookjesachtig ontwerp van Hundertwasser

De maquette van de Ronald McDonald Kindervallei is klaar en is indrukwekkend.
De maquette dient als voorbeeld voor de bouwbedrijven die naar verwachting in het voorjaar van 2005 starten met de bouw van de Kindervallei bij revalidatiecentrum Franciscusoord in Houthem St. Gerlach. Eindelijk kan het sprookjesachtige ontwerp van de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser gerealiseerd worden.
De Kindervallei is een bijzonder project. Het is het eerste Ronald McDonald Huis in Europa bij een revalidatiecentrum.
Daarnaast is het het eerste gebouw in Nederland naar een ontwerp van Hundertwasser. Voor architect Heinz Springmann is het weer bijzonder fascinerend om een ontwerp van de eigenzinnige kunstenaar tot leven te brengen.

In Franciscusoord revalideren kinderen die gevolgen ondervinden van een lichamelijk letsel of beperking. De Kindervallei bestaat straks uit drie voorzieningen voor deze kinderen en hun ouders, broertjes en zusjes: een logeerhuis, een Huiskamer en de mogelijkheid tot vakanties gedurende het hele jaar. Het revalidatiecentrum en het terrein er omheen wordt omgetoverd tot een sprookjesachtige locatie naar een ontwerp van Friedensreich Hundertwasser.

“Het Hundertwasserproject is in Nederland terecht gekomen vanuit het contact met onze zusterinstelling in Duitsland,” vertelt Pascal Rijnders, directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds. “Architect Heinz Springmann is naar Nederland gekomen om te bekijken of in het voor Essen ontworpen Hundertwasserproject een Ronald McDonald Huis gerealiseerd kon worden. Daartoe zijn we in gesprek gegaan en heb ik hem een aantal Ronald McDonald Huizen laten zien. Vervolgens heb ik gevraagd of we het ontwerp voor Essen in Nederland zouden mogen herhalen. Dat bleek achteraf niet te kunnen, maar gelukkig was er een ander ontwerp beschikbaar dat nog niet gerealiseerd was. In dat ontwerp heeft Springmann op een fantastische manier de Kindervallei gestalte gegeven.”

Natuurvriendelijk
Voor Heinz Springmann is de Kindervallei het achtste project van Friedensreich Hundertwasser dat hij realiseert.
“In het ontwerp worden de specifieke eisen die Hundertwasser stelt in het bouwen van de Kindervallei meegenomen”, vertelt Springmann. “Hundertwasser gaat uit van een natuur- en mensvriendelijke architectuur, die zijn uitdrukking vindt in begroeide daklandschappen en begroeide gevels. De natuurlijke vormen van het ontwerp zijn speels en niet volgens rechte lijnen of hoeken. Alle voorgevels en ramen zijn verschillend in vorm en kleur. Bij dit alles wordt gebruikt gemaakt van natuurlijke materialen, waarmee we die speelse, eigenzinnige vormgeving uit het huidige ontwerp goed gestalte kunnen geven. Zo bekleden we de zuilen met keramiek, worden keramische tegels om de ramen gemaakt en worden de bepleisterde buitenmuren bewerkt met aaneenschakelingen van slingerende tegelstroken.”

Eigenzinnig
“Het is altijd weer bijzonder fascinerend om een ontwerp van Hundertwasser tot leven te brengen, vertelt Springmann verder. “Zijn uitermate originele eigenzinnige visie op ontwerpen, maakt dat wij bijzonder betrokken zijn. Het vraagt wel enigszins meer toewijding dan bij andere projecten. Zo stuitten we al voor de ontwerpfase op tegenstand van verschillende instanties zoals de Natuurbescherming en Monumentenzorg. Hundertwasser raakt namelijk vaak de grenzen van de bouwvoorschriften en wat onder gangbare architectuur verstaan wordt. Daarnaast moet aan de werklieden bij het bouwen wel ruimte geboden worden om zelfstandig te kunnen interpreteren, maar dit moet natuurlijk wel in het verlengde liggen van de visie van Hundertwasser. Een zachte draai is immers niet hetzelfde als een sterke golf.”

Springmann is enthousiast over het ontwerp voor de Kindervallei. “Het is wederom een uitdaging om ook dit prachtige project van Hundertwasser te realiseren.
Het bouwontwerp bestaat uit twee delen. Een spiraal wordt over een dakbrug verbonden met een Y-vormig bouwdeel, bestaande uit twee begroeide armen die uitlopen tot op het maaiveld. Dit is typisch voor de architectuur van Hundertwasser, omdat je zo de ruimte die je wegneemt met bouwen weer toegankelijk maakt en je er op kunt lopen.”
De bouw van de Ronald McDonald Kindervallei start naar verwachting in het voorjaar van 2005 en zal in 2006 zijn deuren kunnen openen.

Uitbreiding
Samen met de Huizen in ontwikkeling in Barendrecht en Arnhem behoort de Ronald McDonald Kindervallei tot een nieuwe cyclus projecten van het Ronald McDonald Kinderfonds. Na de Huizen bij de academische ziekenhuizen en de grote regionale ziekenhuizen, heeft het Kinderfonds haar doelstelling uitgebreid door ook voorzieningen te ontwikkelen bij revalidatiecentra en jeugdpsychiatrische instellingen. Want ook voor gezinnen met een kind dat in dit soort instellingen wordt behandeld is het belangrijk dicht bij elkaar te kunnen zijn. Behandelingen duren vaak lang en worden intensiever, waardoor het samenzijn steeds meer wordt bemoeilijkt. Daarnaast is het belangrijk dat lotgenoten ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen. Onderzoek heeft uitgewezen dat daar een grote behoefte aan is. De nieuwe Huizen bieden hiervoor een uitkomst.

DONATIES
Voor de realisering van de nieuwe Ronald McDonald Huizen en de instandhouding van de bestaande Huizen blijft veel geld nodig. Als u nog geen donateur bent dan treft u hieronder een link naar hun website waar u gexefnformeerd wordt over de mogelijkheden om donateur te worden van het Ronald McDonald Kinderfonds.
Meer info: http://www.kinderfonds.nl


1 reactie

 1. Geertje Pinxten schreef:

  Beste Rogier,
  Wij vinden dit een schitterend gebouw van Hundertwasser wij zijn 4 leerkrachten van basisschool Laurentius uit Roermond.
  Een leerling van onze school heeft op het st. Franciscusoord gezeten.
  Worden er ook rondleidingen gegeven?
  Wij willen graag woensdagmiddag 2 december komen kijken wie moeten wij benaderen?

  Ben je ook naar de tentoonstelling van Hundertwasser in Traben Traarbach geweest?

  Alvast bedankt voor je reactie!
  groetjes Geertje

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: