hundertwasserblog

Home » Raintower Plochingen » Minister geeft startsein bouw Kindervallei

Minister geeft startsein bouw Kindervallei

november 2005
M D W D V Z Z
« Sep   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Advertenties

Onderwijsminister geeft startsein bouw Ronald McDonald Kindervallei!

Maria van der Hoeven versiert in Hundertwasserstijl speciale Meiboom

Valkenburg a/d Geul –Op zaterdag 19 november geeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Maria van der Hoeven, het symbolische startsein voor de bouw van de Regenboogspiraal van Valkenburg aan de Geul in Ronald McDonald Kindervallei. Hiermee start de realisatie van het allereerste Ronald McDonald Huis bij een revalidatiecentra in Nederland. Geheel in stijl van het sprookjesachtige ontwerp van de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser plaatst de minister het eerste mozaxefeksteentje ter versiering van een speciale Meiboom, die volgens Limburgse traditie het middelpunt vormt van feestelijkheden en symbool staat voor nieuw leven.

De minister wordt bij de handeling vergezeld door kinderen die revalidatiecentrum Franciscusoord bezoeken. Het geheel wordt opgeluisterd door een optreden van de Schutterij St. Martinus uit Houthem en ‘Ziesjoem!’. Samen met de kinderen van Franciscusoord brengt ‘Ziesjoem!’ een speciaal lied ten gehore, dat met medewerking van Beppie Kraft speciaal is gemaakt voor Ronald McDonald Kindervallei.

Naar verwachting wordt de bouw van de ‘Regenboogspiraal’ van Valkenburg aan de Geul in Ronald McDonald Kindervallei eind 2006 afgerond. Het gebouw is een belangrijke aanvulling op de bestaande vakantieaccommodatie van Franciscusoord.
Gezinnen met een kind met een beperking kunnen hier straks terecht voor verschillende doeleinden: een tijdelijk logeeradres, een vakantie, lotgenotencontact en voor de kinderen zelf veel vertier.

> Programma:
> 10.30 uur Ontvangst gasten in DE BRUG
> 11.00 uur Robert Jessen, bestuurslid Ronald McDonald Kindervallei
> 11.05 uur Jan de Jong, bestuursvoorzitter Ronald McDonald Kindervallei
> 11.10 uur Pascal Rijnders, directeur Ronald McDonald Kinderfonds
> 11.15 uur Mevrouw Maria van der Hoeven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
> 11.20 uur Uitleg handeling startsein bouw door Robert Jessen
> 11.25 uur Vertrek naar bouwlocatie onder begeleiding van de Schutterij St. Martinus
> 11.30 uur Kinderen van Franciscusoord en ‘Ziesjoem!’ brengen speciaal Kindervalleilied ten gehore
> 11.35 uur Officieel startsein bouw door Onderwijsminister Van der Hoeven (Aansluitend worden alle kinderen en genodigden gevraagd een steentje bij te dragen door het plaatsen van een mozaxefeksteentje ter versiering van de Meiboom.)
> 11.55 uur Afsluiting

___________________________________________________________

Noot voor de (fotograferende) pers:
Wij nodigen u van harte uit om vanaf 10.30 uur op het terrein van het Franciscusoord de feestelijke presentatie van de start van de bouw bij te wonen.

Locatie: De Brug, terrein Franciscusoord.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Robert Jessen, bestuurslid van
Stichting Ronald McDonald Kindervallei, tel. 06-53330281 of Iris Brummelhuis,
Stichting Ronald McDonald Kinderfonds op 030-2219004, i.brummelhuis@kinderfonds.nl

Of kijk op www.ronaldmcdonaldkindervallei.nl of www.kinderfonds.nl

Ronald McDonald Kindervallei

Friedensreich Hundertwasser ontwerpt de ‘Regenboogspiraal van Valkenburg aan de Geul’ in Ronald McDonald kindervallei
Niemand minder dan Friedensreich Hundertwasser leverde het ontwerp voor de ‘Regenboogspiraal van Valkenburg aan de Geul’ in Ronald McDonald kindervallei. Dit maakt de realisatie van de Kindervallei uniek, aangezien dit het allereerste gebouw in Nederland is naar een ontwerp van deze bijzondere kunstenaar. Hundertwasser werd op 15 december 1928 in wenen als Friedrich Strowasser geboren. Hij overleed op 19 februari 2000 aan boord van de Queen Elisabeth toen hij onderweg was van zijn tweede vaderland Nieuw Zeeland naar Europa.

Symbiose tussen mens, natuur en architectuur
Hundertwasser was in de 40er jaren van de 20e eeuw aan het begin van zijn carrière onder de indruk van de Jugendstil, Gustav Klimt, Paul Klee en walter Kampman. Hij zette zich voortdurend in voor een architectuur die meer recht deed aan natuur en mens. Hij vond dat de natuur die weggenomen werd om een gebouw neer te zetten, weer moest worden teruggegeven op het dak. In 1972 publiceerde hij het manifest ‘Je boomplicht, je raamrecht’. Dat hield in dat elke huurder zelf zou moeten bepalen hoe de omgeving er uit zou moeten zien en dus het recht zou moeten hebben zo ver zijn arm reikte die eigen signatuur aan elk raam te geven. Hundertwasser was wars van de geometrisch rechte lijn en uniformiteit. Elk mens is anders en dat moest wat hem betreft ook in zijn woning duidelijk tot uiting komen.

Hundertwasser vormde bestaande, lelijke, ‘zieke’ gebouwen om in harmonie met de natuur en de individuele dromen van de mens. Zijn stelling: “Vroeger hebben schilders huizen nageschilderd. Tegenwoordig moeten schilders huizen uitvinden en moeten de architecten de huizen van schilderijen nabouwen. Want mooie huizen bestaan niet meer.”

In Nederland was hij minder bekend hoewel er al na 1964 een overzichtstentoostelling plaats vond in het Stedelijk Museum in Amsterdam, maar daarna werd het wat hem betreft stil in Nederland. Met de komst van de eerste Hundertwasserproject in Nederland, in Valkenburg aan de Geul, zal die bekendheid zeker veranderen. In de zomer van 2004 vond in de Kunsthal in Rotterdam de tot dusver best bezochte zomertentoonstelling plaats, geheel gewijd aan werk van Hundertwasser. Tot en met 27 april 2005 waren schilderijen en grafisch werk van hem te zien bij Kunstlocatie Wxfcrth in Den Bosch.

Hieronder foto’s van de maquette van de ‘Regenboogspiraal’ van Valkenburg aan de Geul in Ronald McDonald Kindervallei:

Advertenties
%d bloggers liken dit: