hundertwasserblog

Home » art » Cobra Museum Amstelveen werpt nieuw licht op Friedensreich Hundertwasser

Cobra Museum Amstelveen werpt nieuw licht op Friedensreich Hundertwasser

oktober 2013
M D W D V Z Z
« Jul   Nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Advertenties

COBRA MUSEUM WERPT NIEUW LICHT OP FRIEDENSREICH HUNDERTWASSER.

Vanaf 10 augustus is in het Cobra Museum voor Moderne Kunst een verrassende tentoonstelling te zien van het vroege werk van Hundertwasser. Deze tentoonstelling toont de vroege en enigszins vergeten Hundertwasser in samenhang met tijdgenoten als Klein, Manzoni, Fontana en enkele Japanse kunstenaars. Eind jaren 50, begin jaren 60 verbleef Hundertwasser veel in Japan waar hij onder meer het Zen boeddhisme bestudeerde en de leer hiervan toepaste op zijn werk. Het vroege werk kenmerkt zich onder meer door eindeloze ronde en kronkelende lijnen en horror vacui. Volgens Hundertwasser was de rechte lijn dan ook ‘goddeloos’.
De herontdekking van het vroege werk van Hundertwasser loopt synchroon met de hernieuwde belangstelling voor ideeën over alternatieve vormen van samenleven en omgang mens – natuur in een technologische en kapitalistische samenleving. Studio Hundertwasser is een aanvullend activiteiten programma van het Cobra Museum dat vanaf september aandacht geeft via lezingen, educatie en workshops over het gedachtegoed en de actualiteit van Hundertwasser.
Lees hier meer

STUDIO HUNDERTWASSER LEZINGEN

‘HUNDERTWASSER. DE RECHTE LIJN IS GODDELOOS’

Het werk en gedachtegoed van Friedensreich Hundertwasser beleeft een opmerkelijke herwaardering. Velen kennen Hundertwasser omdat hij zulke afwijkende ideeën had over architectuur. Minder bekend is het vroege werk uit de jaren vijftig en zestig en zijn opvattingen in die vroege en zeer creatieve periode. Zijn toenmalige verblijf in Japan en de contacten met de Japanse avant-garde hebben hem gevormd en waren de basis voor zijn uitgesproken ideeën over persoonlijke en artistieke vrijheid, die overigens ook vandaag de dag nog heel herkenbaar zijn. Hundertwasser onderhield contacten met bekende tijdgenoten, grote kunstenaars van de moderne kunst die zich ook verdiepten in het zenboeddhisme en het taoïsme en die kennis vertaalden in hun werk. In de lezingen wordt uitgebreid ingegaan op de veelzijdige kunstenaar die Hundertwasser was en op de verschillende aspecten van de expositie.

In de lezingen zijn drie variabele themadelen opgenomen. In alle lezingen wordt in 30 minuten uitgebreid stilgestaan bij de kunstenaar en de tentoonstelling. In een aansluitend deel van 15 minuten wordt per lezing een specifiek thema van Hundertwasser’s kunstenaarschap uitgediept. Er zijn drie thema’s: Japan en de avant-garde / Performances / Architectuur.

De lezingen worden gegeven door drs. Els Drummen, conservator van het Cobra Museum en de Hundertwasser tentoonstelling, of drs. Ineke Slootweg museumdocent bij het Cobra Museum.

Data:
Zondag 22 september (Japan en de avantgarde)
Zondag 29 september (Architectuur)
Zondag 20 oktober (Japan en de avantgarde)
Vrijdag 25 oktober (Performances)
Vrijdag 8 november (Japan en de avantgarde)
Zondag 24 november (Architectuur)
Zondag 1 december (Japan en de avantgarde)
Vrijdag 20 december (Performances)
Zondag 29 december(Architectuur)
Zondag 5 januari 2014 (Japan en de avantgarde)

Tijd 14.30 – 15.15 uur. We ontvangen u met koffie of thee. Deelname kost 12,50 euro p.p.; hiernaast betaalt u het entreebedrag (met de Museumkaart en als Vriend van het Cobra Museum heeft u gratis toegang). Aansluitend is er tijd om de tentoonstelling op eigen gelegenheid te bekijken.

Aanmelding: Via email activiteiten@cobra-museum.nl

STUDIO HUNDERTWASSER ACTIVITEITEN

LEZINGEN

Schrijf u nu in voor een serie van bijzondere lezingen bij de tentoonstelling over Friendensreich Hundertwasser. De lezingen vinden plaats in het Cobra Museum en worden gegeven door conservator drs. Els Drummen en museumdocent drs. Ineke Slootweg.

Klik hier voor de informatie en uw aanmelding.

NIEUWE CURSUS ‘VAN COBRA TOT NU’

Kunstkenner en -historicus Ko van Dun geeft vanaf eind oktober 8 cursusbijeenkomsten in het Cobra Museum waarin hij een van de meest opwindende periodes in de geschiedenis van onze cultuur in perspectief plaatst.

Geef u alvast op voor de gratis introductieles op zaterdag 5 oktober van 14.00 tot 16.00 uur.

Klik hier voor de informatie en uw aanmelding.

WORKSHOPS VOOR KINDEREN

Zowel tijdens de herfst- als de kerstvakantie worden inspirerende workshops georganiseerd voor kinderen. De creatieve impuls komt van het werk van Hundertwasser in de tentoonstelling. Waar? In het speciale Hundertwasser atelier in het Cobra Museum.

Klik hier voor de informatie en aanmeldgegevens.

KINDERATELIER

Elke zondag van 11.00 – 14.00 uur kunnen kinderen van alle leeftijden terecht in het speciale Kinderatelier. Voor begeleiding is gezorgd en aanmelding vooraf is niet nodig. De creatieve activiteiten zijn natuurlijk helemaal in lijn met Hundertwasser. Letterlijk, want we gaan (geen rechte!) lijnen trekken, en nog meer ondernemen.

Klik hier voor de informatie.

EXCURSIES NAAR HET ING HOOFD- KANTOOR VAN ALBERTS & VAN HUUT

Het bijzondere gebouw uit 1987 is dan wel niet van de hand van Hundertwasser, maar denkend aan de spiraalvorm zijn er wel frappante parallellen te maken. Een bezoek aan dit gebouw is alleen op afspraak en in georganiseerd verband mogelijk.

Voor informatie en aanmeldingen, klik hier.

Bron: www.cobra-museum.nl

hundertwasser13

Advertenties
%d bloggers liken dit: