hundertwasserblog

Home » Hundertwasser in Hilversum » Het aan de Stegge Gebouw in Goor – Nederland

Het aan de Stegge Gebouw in Goor – Nederland

september 2005
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Wist U dat er in Nederland een gebouw staat dat in de geest van Hundertwasser is gebouwd? Dit gebouw is weliswaar geen “echt” Hundertwasserontwerp, maar is in de filosofie van Hundertwasser ontworpen.

De twee eigenaren van Bouwbedrijf Aan de Stegge zijn broers en bewonderaars van Hundertwasser. Zo is het idee ontstaan om een apart gebouw in de achterhoek in het plaatstje Goor neer te zetten.

=== Omdat er veel email binnenkwam over de mogelijkheid dit gebouw te bezoeken heb ik deze log-entry geplaatst. ===

Het “Aan de Stegge-Gebouw”, zoals dit Nederlandse gebouw officieel heet, is op afspraak te bezoeken. Tevens kun je er een rondleiding krijgen. Het is zeer de moeite waard om eens te bezichtigen en om een beetje kennis te maken met de stijl van Hundertwasser.

Interesse in een bezoekje?

Het Aan de Stegge gebouw kan tijdens kantooruren worden bezocht. Rondleidingen vinden op werkdagen plaats na 16:30 uur en op zaterdag. Voor een afspraak kunt u contact opnemen met Jenny Tasma, telefoonnummer 0547-271668 of een e-mail zenden naar jenny@tasma.biz

Van de architect:

Vormentaal
Bij de eerste blik zou je kunnen zeggen dat het wel op een Hundertwasser lijkt, maar daarentegen zou het ook iets weg kunnen hebben van Gaudi. Immers het nieuwe hoofdkantoor van Aan de Stegge B.V., het =Aan de Stegge-gebouw= bevat grillige vormen en gebroken tegels.

Is het nu een Hundertwasser, een Gaudi of iets compleet anders?
De bouwwerken van Gaudi waren doorspekt met symboliek. Door middel van zijn gebouwen voerde Gaudi, een Catelaan, strijd tegen de Spaanse onderdrukker. Zijn bouwsels stellen vaak de Spaanse draak voor die symbolisch wordt doorklieft door een Catelaanse dolk.
Hundertwasser maakte zijn creaties als reactie op de gevestigde architectuur die hij misdadig noemde. Mensen wegstoppen in =woonkazernes= is volgens hem de ultieme onderdrukking van de individualiteit. Rechte lijnen, eenvormige ramen en verdringing van de natuur zijn volgens Hundertwasser de slechte uitwassen van de moderne architectuur.
Daarom maakte hij creaties die deze drie elementen bestreden. Daarbij heeft hij een eigen vormentaal ontwikkeld.

Het =Aan de Stegge-gebouw= heeft ongetwijfeld de uiterlijke gelijkenis van de bouwwerken van beide grootmeesters. Zowel Hundertwasser als Gaudi gebruiken veel gebroken tegels en grillige vormen in hun bouwwerken. Echter, qua filosofie staan beide genieën ver van elkaar. En juist bij dit gebouw gaat het om de achterliggende gedachte.
De vormentaal van Hundertwasser sprak de broers Aan de Stegge erg aan. Daarom vroegen zij mij een gebouw te ontwerpen in de geest van de onlangs overleden Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser.

In de geest van Hundertwasser
Een belangrijk element in de filosofie van Hundertwasser is de individualiteit. In principe mag één persoon niet bepalen hoe anderen mogen leven, wonen en werken. Derhalve zou je als architect niet iets voor iemand anders mogen ontwerpen. Wij hebben dit idee dan ook opgepakt door alles gezamenlijk te ontwerpen en te bouwen. Mijn rol als architect was in deze opzet alleen de tekenpen die de kennis over ruimtelijkheid en vormgeving inbracht. Hierbij werd dan uitgebreid gediscussieerd. Het onderlinge overleg en de bijdrage van de mensen die het gebouw hebben gemaakt, waren groot. Zonder hen was het project niet geworden tot wat het nu is. Samen hebben we dit gebouw dus ontworpen en gebouwd. Het idee achter het =Aan de Stegge-gebouw= is dat het een wereld op zich is, een utopisch eiland. Dit is vormgegeven door een beschermende tuinmuur die deze wereld omsluit. Deze muur heeft een uitbundige vorm en versmelt met het gebouw dat erachter staat. In het centrum van het binnengebied, dat door de muur wordt gevormd, staat een toren. Deze toren heeft eigenlijk geen enkele functie. Dat was het hoofddoel: vooral de vrijheid hebben iets te maken wat geen enkel nut heeft. In onze huidige maatschappij is zoiets al bijna niet meer denkbaar. Achter de muur en de toren staat het werkelijke gebouw.

Het gebouw kent in het uiterlijk een vorm van hiëarchie. Hoe verder de onderdelen van het fictieve “Hunderwasser” eiland afliggen, hoe zakelijker ze worden. Rechte lijnen en zelfs een hightech vliesgevel komen hierin voor. Het effect is evenwel dat het contrast tussen deze uiteenlopende aspecten het geheel versterkt. Deze samenvloeiende elementen maken dat het gebouw uniek en origineel is.

Feitelijk is het dus zeker geen “Hundertwasser” maar een echte “Scherpbier & Aan de Stegge”.

Al schrijvende besef ik dat woorden over het =Aan de Stegge-gebouw= toch tekortschieten. Een ding is duidelijk: Iedereen die het gebouw ziet heeft er een uitgesproken mening over. Je moet het ook zien, voelen, beleven, bewonen, bewonderen, verguizen, vervloeken of wat dan ook. Heb je eigen mening erover, wees een individu!!

B. Scherpbier,
Beltman Architecten en ingenieurs b.v.


Website Bouwbedrijf Aan de Stegge in Goor

Meer foto’s zien?
Ga naar Het Aan de Stegge Gebouw op www.hundertwasser.nl via index –> inspired by 100w —> aan de Stegge gebouw

OF Hier kun je de foto’s ook bekijken <=== click


9 reacties

  1. Queen of Hope schreef:

    Ik wist niet dat er in Nederland gebouwen van Hundertwasser waren, maar ik ga dit zeker binnen kort bekijken.

  2. Goor schreef:

    “Zo is het idee ontstaan om een apart gebouw in de achterhoek in het plaatstje Goor neer te zetten'”

    Dit klopt dus niet he. We zijn niet de achterhoek maar overijssel of twente. dat is nog wel een degelijk verschil !!

  3. t.lijster schreef:

    Door u site gaan wij er vandaag hen, zijn zeer benieuwd.
    Waren van plan naar Valkenburg te gaan omdat daar een huis geopend is in de stijl van Hundedrtwasser. Al zoekende op internet kwamen we op u site.
    Erg mooi om te bekijken

  4. Peter Rauch schreef:

    Goor ligt niet in de Achterhoek, maar in Twente!

  5. piet schreef:

    st om gebouw ik vindt dat je het weg moet hallen

  6. anita schreef:

    Hi Rogier,

    Ik heb het gebouw van aan de Stegge in Goor bezocht en het is geweldig. Wat een energie straalt het uit.
    Tegenwoordig woon ik in Nieuw Zeeland en ook daar is hij vertegenwoordigd want hij was heel erg gecharmeerd van het land, net als ik.

    Ik mis de Hundertwasser Toiletten hier in New Zealand op je website. Ze zijn te vinden in Kawakawa, Northland, vlak bij de plek waar hij een groot gedeelte van zijn laatste levensjaren woonde en is begraven. Het toilet is een groot succes en je ziet er vaak bussen vol touristen.
    Elke keer als we van Auckland naar Kerikeri (een half uur noorderlijk van Kawakawa) rijden stoppen we even in de hoofdstraat van Kawakawa en bewonderen het kunstwerk. Ik zou ook graag het huis dat hij hier bouwde bezoeken maar het is niet toegankelijk. Jammer hoor want hij plantte zo’n 2000 bomem en bouwde zijn huis over een smal stroompje.
    Ik hoop dat je wat hebt aan deze informatie.
    Veel succes met je website,

    Anita Vandenberghe
    Auckland, New Zealand

  7. A ten Hove schreef:

    ‘Het plaatsje Goor in de achterhoek’ zoals u dat noemt is de (kleine) stad Goor (13.000 inwoners) in het Overijsselse Twente. De Achterhoek ligt in Gelderland

  8. arie bloed schreef:

    Dank voor de mooie site, zelfs een bezoeker uit Nieuw-Zeeland.
    Ik zal het Aan-de-Stegge gebouw in Goor, waar ik wekelijks langs kom, vermelden in de FAQ’s van de branch West-Europa van het Forum van Lonely Planet http://www.lonelyplanet.com/thorntree/thread.jspa?messageID=15922087&#15922087

  9. Denise Voordouw schreef:

    Och och als het toch eens waar zou kunnen worden. Belle van Zuylen is afgekeurd in Utrecht. Misschien is er nu kans om een gebouw in de stijl van Hundertwasser te verwezelijken. Als er zoveel geld beschikbaar was voor een non gebouw als Belle, dan kan er misschien wel voor Hundertwasser ook wel wat af. Hundertwasser gebruikte zoveel gebruikte materialen voor zijn gebouwen. Dus gebroeders schrijf u in voor een ontwerp dat Utrecht eindelijk op de kaart zet.
    Mijn steun heeft u!.

    De gemeente Utrecht heeft een inschrijvingprocedure geopend voor ontwerpen van gebouw die in de plaats van de geplande Belle van Zuylen zou moeten komen.

Reacties zijn gesloten.